Zo krikt u uw weerstand weer op

Uw immuunsysteem beschermt u tegen bacteriën, virussen en andere indringers. Als u zich niet in vorm voelt, is het verstandig om uw weerstand op te bouwen. Dat is wat u moet doet.

Pas je bedtijd aan
Maak van uw slaap een prioriteit. Een goede nachtrust zorgt voor een optimale immuniteit tegen ziekteverwekkers. Begin vandaag nog met je slaapritueel:

 • Leg uw telefoon minimaal een uur voordat u gaat slapen weg.
 • Lees een boek.
 • Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed.
 • Zorg dat de gemiddelde slaapkamertemperatuur 18 graden is.
 • Eet minder koffie en eet niet meer na 21.00 uur.
 • Extra magnesium kunt u helpen ontspannen en beter slapen. 

  Beweeg, maar ga niet all out
  Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat matig intensief bewegen (krachttraining, hardlopen, balspelen) een positief effect heeft op het immuunsysteem.

  Zowel uithoudings- als krachtoefeningen maken hormonen en stoffen vrij (cytokines, groeifactoren en macrofagen) die door de bloedbaan naar spiervezels worden getransporteerd. Deze hormonen helpen uw immuunsysteem te versterken.

  Loopt u lange tijd te snel? Dat heeft dan een nare bijwerking: uw lichaam maakt te veel cortisol (het stresshormoon) aan, waardoor uw immuunsysteem verzwakt.

  Verminder stress
  Het gevolg van stress is dat je lichaam in de vecht- of vluchtmodus gaat. Alleen de woonruimte blijft over en andere functies worden tijdelijk onderdrukt. Hetzelfde geldt voor je immuunsysteem. Meer hiervan om stress te verminderen: 
  – Goede vaardigheid
  – Ademhalingsoefeningen
  – Meditatie/mindfulness
  – Adaptogenen zoals Ashwagandha en Cordyceps, vitamines en mineralen zoals magnesium

  Drink minder alcohol
  Het drinken van alcohol heeft een slecht effect op uw lichaam. Het verzwakt uw immuunsysteem waardoor u eerder infecties oploopt. Sla wat drankjes over en u voelt zich zo weer een stuk beter.