9 tips om gezond en fit te blijven tijdens de feestdagen

De feestmaand december komt er weer aan en dat betekent een gezellige tijd met uw geliefdes en heel veel eten en drinken. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar hoe zorgt u ervoor dat u toch nog gezond blijf en de feestmaand doorkomt zonder schuldgevoel? Wij geven u graag een paar tips!

1. Beheers uzelf
De feestdagen staan ​​synoniem voor feestelijke diners, brunch en borrelhapjes. Uzelf verbieden op dat moment iets te doen is geen optie. Wees niet te streng, maar probeer de controle te behouden. Dit kunt u doen door een paar dagen van tevoren doelen en grenzen te stellen.

2. Blijf gehydrateerd
Drink veel water tussen en na de maaltijden. Hierdoor blijft u gehydrateerd en zit u sneller vol. Probeer ook voordat u naar een kerstdiner gaat alvast wat te drinken. Dit gaat ook de katers tegen. 

3. Eet groente en fruit
Probeer met de verschillende gerechten ook te kiezen voor de gezondere opties. Groenten bij de kip en fruit als toetje zijn goede keuzes. 

4. Blijf bewegen
Eet u meer dan dat u gaat sporten tijdens de feestdagen? Dat bent u waarschijnlijk niet de enige. Plan tussendoor wat korte periodes van lichaamsbeweging, zoals buiten wandelen. De tafel afruimen. De hond uitlaten. 

5. Eet langzaam
Wees bewust van wat u in uw mond stopt. Neem een moment om te kauwen en leeg af en toe je mes en vork neer om gezellig te kletsen. Langzaam kauwen zorgt er voor dat uw maag sneller een seintje krijgt dat het vol zit. 

6. Drink verantwoord
Het drinken van alcohol geeft u extra calorieën en stimuleert ook uw eetlust. Bovendien is alcohol het eerste voedsel dat uw lichaam afbreekt, dus calorierijke maaltijden komen op de tweede plaats. Houd dus rekening met de hoeveelheid alcohol die u drinkt tijdens het kerstdiner.

7. Accepteer zwakke momenten
Als u tijdens de feestdagen wat meer eet dan normaal, dan hoeft u zich hier niet gelijk schuldig over te voelen. En denk vooral niet dat het dan niet meer uitmaakt wat u de dagen hierna eet. Probeer na de feestdagen het gewone ritme weer op te pakken. Ga weer naar GFSF en bekijk onze gezonde recepten voor heerlijke gerechten. 

8. Eet alleen wat u echt wilt eten
Eet u te veel omdat u niet kunt kiezen, voor de lol of omdat iemand het aanbiedt? Meestal is het een van de drie. Alles kan, maar als u het echt goed wilt doen, kunt u het beste alleen de lekkere dingen eten die u echt wilt.

9. Zoek naar eiwitten
Eiwitrijke maaltijden zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Hoewel het verleidelijk is om in de dagen rond kerst alles te eten wat u maar wilt, kunt extra calorieën vermijden door uw lichaam niet te laten wennen aan al dat lekkers. Start de dag bijvoorbeeld met een eiwitrijk ontbijt.