Wat is het beste om te eten voor en na het sporten?

Als u meer focust op het sporten en gezonder leven dan gaat u automatisch ook kijken naar gezondere voeding. Het eten voor en na het sporten bepaalt voor een groot deel hoe u zich voelt. Waar moet u op letten bij het eten rondom uw trainingen en wat is het beste om te eten rondom het sporten? We geven u wat tips.

Timing
Is het belangrijk wanneer u eet als u gaat sporten op dezelfde dag? Dat is zeker belangrijk. Begin de dag met een glas water en probeer 2 tot 3 uur voor het sporten een maaltijd te eten. Wilt u 1 uur voor het sporten nog iets eten? Neem dan iets kleins en licht verteerbaar zoals een eiwitreep of een stuk fruit. Na het sporten raden we u aan om binnen 1 tot 2 uur een maaltijd met een goede combinatie van eiwitten, vetten en koolhydraten te eten. Zorg ook dat u genoeg water drinkt tijdens en na het sporten. Het is belangrijk om uw vochtverlies weer aan te vullen. 

Eiwitten rondom je training
Voor en na het trainen is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten. Uw lichaam heeft eiwitten nodig om te herstellen van een work out. Zo voorkomt u dat u hele erge spierpijn gaat krijgen na de training. Extra koolhydraten zijn niet nodig als u minder lang dan 1,5 uur achter elkaar aan het sporten bent. 

Dit kunt u het beste eten voor het trainen
Wist u dat een banaan of kiwi suikers omzet in glucose en dit een belangrijke bron van energie is? Van een banaan krijgt u heel snel energie dus dit is een goede snack om te nemen vlak voor het sporten. U kunt ook kiezen voor volkoren producten. Dit zijn complexe koolhydraten en de beste bronnen van duurzame energie. Voor het trainen kunt ook kiezen voor gegrilde kip. Het vult en geeft genoeg energie zonder dat u heel erg vol zit. Bent u ook een havermoutfan? Dit is een hele goede maaltijd om te eten voor het sporten. Vooral als u het binnen 30 minuten dat u wakker bent neemt. Zo krijgt uw stofwisseling een boost en u krijgt genoeg energie. Vergeet niet een lepel pindakaas in uw havermout te doen voor de gezonde vetten. 

Eet dit na het trainen
Kip kunt u eten voor en na het trainen. Hier zitten namelijk veel eiwitten in en weinig calorieën.  Kies ook voor bijvoorbeeld:
– Yoghurt
– Rijst
– Volkoren pasta 
– Boterham met ei

Heeft u vragen over gerechten of wilt u voedingsadvies? Neem dan contact op met onze voedingsdeskundige.